Dieta w gruźlicy.

Posted in Uncategorized  by admin
September 16th, 2018

Ze wzmożonym rozpadem tkanek łączy się także zwiększone wydalanie soli mineralnych, zwłaszcza wapnia i magnezu. Wyniszczenie ustroju starano się zapobiec nadmiernym żywieniem obfitującym w białko i tłuszcz. Prócz przesłanek teoretycznych przemawiały za takim pożywieniem także chroniące od gruźlicy działanie obfitego pokarmu białkowo-tłuszczowego, zauważone w doświadczeniach na zwierzętach. Z czasem przekonano się jednak, że przekarmianie chorych na gruźlicę płuc często wpływa ujemnie na przebieg choroby, a nieraz wiedzie także do niepożądanych uporczywych zaburzeń trawiennych. Dlatego też godząc się na to, że chorych na gruźlicę płuc trzeba żywić lepiej niż ludzi zdrowych, nie stosujemy już dziś przesadnego ich tuczenia. Zawiodły różne dotychczasowe próby skonstruowania leczenia dietetycznego w gruźlicy płuc na podstawie postępu naszych wiadomości w zakresie przemiany materii białkowej, tłuszczowej, węglowodanowej, mineralnej oraz gospodarki wodnej. Duże zainteresowanie wywołała pod tym względem dieta zalecona w gruźlicy przez Gersona, Herrmannsdorfera i Sauebrucha. Zawiera ona mało węglowodanów, natomiast obfituje w tłuszcz, składniki mineralne, prócz soli kuchennej, której jest prawie pozbawiona, oraz witaminy, zwłaszcza A, ID i C przy dostatecznej ilości białka. Chorzy na tej diecie spożywają mało potraw mącznych i mlecznych oraz mięsa, natomiast otrzymują obficie owoce i jarzyny, a nadto tran i mineralogen, który jest mieszaniną soli mineralnych, nie zawierających chlorku sodowego. Wartość kaloryczna diety Gersona wynosi od 45 do 50 jednostek ciepła na kilogram wagi ciała a stosunek wzajemny białek, tłuszczów i węglowodanów wynosi 1 : 1,8 : 2,47. Zalecając swoją dietę Gerson wychodził z założenia, że ona zakwasza ustrój, zakwaszenie zaś sprzyja szybszemu gojeniu się i bliznowaceniu owrzodzeń. Próby leczenia tą dietą gruźlicy płuc nie potwierdziły jednak znakomitych wyników, które spostrzegli Sauerbruch i Herrmannsdorfer. Zwłaszcza niewłaściwa i nawet szkodliwa okazała się dieta Gersona w gruźlicy płuc w wieku młodzieńczym i w gruźlicy węzłów chłonnych u dzieci. Najlepsze wyniki spostrzegano niekiedy u chorych ze zmianami gruźliczymi w płucach o charakterze wytwórczym i wytwórczo-marskim, lecz dopiero po stosowaniu diety przez wiele miesięcy, tak iż nie wyłącza się możliwości, że poprawa nastąpiłaby i bez niej. Sama przesłanka o działaniu zakwaszającym diety Gersona została bardzo poważnie podważona (Jakub Węgierko i inni). Nie do dowiedziono również, by diety witaminowe oraz przetwory witaminowe odgrywały wybitną rolę w leczeniu doświadczalnej gruźlicy płuc oraz gruźlicy płuc u ludzi. Zachęcające wyniki w doświadczalnej gruźlicy królików uzyskane w kierowanej przeze mnie klinice przez Karola Chodkowskiego nie obalają tego wniosku, wysnutego z dotychczasowych licznych badań, ponieważ w swych doświadczeniach stosował on bardzo duże dawki przetworów witaminowych. Wprawdzie w sanatoriach amerykańskich zaleca się podawać chorym na gruźlicę płuc, zwłaszcza powikłaną gruźlicą jelit, dużo witamin A, C i D w postaci soku pomarańczowego lub pomidorowego po parę łyżek stołowych na dawkę, na którą nawarstwia się łyżkę stołową tranu. [patrz też: stomatologia mikroskopowa łódź, odbudowa zęba koszt, test na nietolerancję pokarmową z krwi ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: odbudowa zęba koszt stomatologia mikroskopowa łódź test na nietolerancję pokarmową z krwi